Studiedagen en webinars NBV najaar 2023

Meer dan bijpraten tijdens de bijenhouders studiedagen

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging verwelkomt imkers en natuurliefhebbers tijdens de NBV-studiedagen op zaterdag 11, 18 en 25 november in Assen, Breda, Sint Pancras en Merkelbeek. Tijdens de jaarlijkse studiedagen worden beginnende en gevorderde imkers bijgepraat over verschillende onderwerpen in de imkerij.

Grote interesse in Aziatische hoornaar door toenemende dreiging
Tijdens de studiedagen in Assen, Breda en Sint Pancras zal het niet alleen gaan over de honingbij, de organisatie zet breder in door ook het onderwerp Aziatische hoornaar te programmeren. De opkomst van de invasieve exoot gaat sneller dan gedacht. De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de biodiversiteit, fruitteelt en de honingbij doordat ze geen natuurlijke vijand heeft en veel insecten eet om het nest te voeden. Het beheersbaar houden van de situatie is dan ook erg belangrijk. Maar hoe herken je een Aziatische hoornaar eigenlijk en hoe spoor je vervolgens een nest op?

Het programma
Uiteraard staan er ook andere presentaties op het programma. Zo gaan presentaties dieper in op de complexe relatie tussen honingbijen en wilde bijen, de ontwikkeling van genetische markers voor Varroa Sensitief gedrag, het imkeren met korven en bijvoorbeeld het analyseren van pollen. Uiteraard kunnen deelnemers ook deelnemen aan verschillende workshops. Naast deze interessante lezingen en workshops hebben de deelnemers ook de mogelijkheid om zijn/haar honing te laten keuren door de collega’s van het Bijkersgilde.

Tickets en meer informatie
Ga voor meer informatie en tickets naar bijenhouders.nl/studiedagen. Tickets zijn beschikbaar voor zowel leden als niet leden van de NBV.  

Over de NBV-studiedagen
De jaarlijkse goedbezochte NBV-studiedagen vinden plaats in november. Dit is voor veel imkers een geschikte periode omdat de bijen klaar zijn voor de winter en de werkzaamheden afnemen. Tijdens de studiedagen komen bijenhouders en natuurliefhebbers uit de hele regio samen voor interessante presentaties, inspirerende workshops en het onderhouden van het eigen netwerk. Dit jaar is de organisatie in handen van diverse regionale imkerverenigingen waardoor het programma helemaal op de regio is afgestemd.

NBV-webinars 
Naast de fysieke studiedagen organiseert de NBV ook diverse webinars. Tijdens deze webinars kun je vanaf je thuisadres verschillende interessante presentaties volgen. Kijk voor alle geplande webinars op bijenhouders.nl/webinars.


Meer nieuws...