Plastic in honing?

Plastic in honing?

Honing is gezond, maar in sommige honing zitten plastic deeltjes. Dit bleek toen de Keuringsdienst van Waarde een aantal merken honing testte. Helaas blijkt dit geen incident te zijn.

Onderzocht werd: Albert Heijn Bio Bloemenhoning (EKO-label), De Traay Bloemenhoning (EKO-label), Langnese Goudhelder honing, Albert Heijn Bloemenhoning en De Traay Zonnebloemhoning. De EKO honing bevatten de meeste plasticdeeltjes. Alle onderzochte producten bevatten kleine kunststofdeeltjes: zo’n 210 per kilo honing. Hoe de deeltjes in de honing zijn gekomen is nog niet bekend, maar aangenomen wordt dat dit in de productieketen gebeurd is. Of dit daadwerkelijk zo is, is de vraag.

Schrikbarend Dat er in honing plastic zit, is op zich geen nieuwe bevinding. Plastic deeltjes worden overal teruggevonden in de natuur, van honing tot regenwater.

Het Duitse NDR kwam al eerder met het bericht naar buiten dat niet alleen drink- en regenwater schrikbarend veel deeltjes plastic bevatten, maar honing ook. Het merendeel van de plastic deeltjes is afkomstig van verzorgingsproducten, zoals scrub, tandpasta, shampoo en douchegel. Ze komen in het riool terecht en kunnen zich zo in het milieu verspreiden. De deeltjes bestaan vaak uit polyethyleen.

Gerd Liebezeit, onderzoeker en verbonden aan het Institut für Chemie und Biologie des Meers, ICBM zegt dat ons milieu inmiddels vol zit met plastic deeltjes. Naar alle waarschijnlijkheid komen de deeltjes via de lucht ook terecht in onze voeding. Ook Leibezeit vond plastic deeltjes in honing: namelijk in 19 onderzochte soorten.  Hiertussen bevonden zich ook plastic microballetjes zoals die in verzorgingsproducten gebruikt worden. Hetzelfde werd ook in regenwater ontdekt.

Onderzoeker Leibezeit pleit dan ook voor een verbod van gebruik van plastic door de cosmeticaindustrie.

Conclusie koop uw honing bij de imker uit de buurt!


Meer nieuws...