Niet behandelen tegen Varroa.
Niet behandelen tegen Varroa kan! Ervaring of interesse? Stuur een mailtje!
Beste imker,
Van 2019 tot begin dit jaar liep Samen Imkeren 2.0. Een onderzoeksproject binnen het Nationaal Honingprogramma waarin door 5 imkersgroepen op verschillende manieren wordt geïmkerd (link). Het gaat om het niet behandelen tegen Varroa. Deelnemers waren BD-imkers, de Duurzame Bij, Vitale Bijen uit Laren, de Werkgroep Beebreed Nederland en Bijen@wur, waarvan de volken vergeleken zijn met twee groepen controle volken. Voor beide controle groepen zijn willekeurige volken gekocht op de markt waarvan 1 controle groep met Oxaalzuur is behandeld en de andere controle groep niet is behandeld. Niet behandelen tegen Varroa kan! We willen graag in contact komen met imkers die al langere tijd niet behandelen om hierover in bijeenkomsten ervaringen uit te wisselen en te zoeken naar nieuwe samenwerkingsvormen. Ervaringen zullen worden verwerkt in een brochure over Samen Imkeren 2.0. Behandelt u nog wel maar heeft u interesse hoe te stoppen met behandelen? Tijdens de bijeenkomsten willen de deelnemers van Samen Imkeren hun kennis ook graag met u delen.
Geïnteresseerd? Stuur voor 17 juni 2022 een mailtje naar albertphmuller@gmail.com (BD Imkers) of voorzitter@duurzamebij.nl of bijen@wur.nl en vertel er eventueel bij wat u aan speciaals doet om niet te behandelen. Daarna wordt er contact met u opgenomen. De resultaten van deze kennisuitwisseling zullen ook opgenomen worden in de genoemde brochure.
Met vriendelijke groet,
Marleen Boerjan, Egbert Touw, Henk Kok (Stichting De Duurzame Bij), Pim Brascamp (Werkgroep BeeBreed Nederland), Pam van Stratum, Johan Calis (Werkgroep de Vitale Bij), Albert Muller, Wim van Grasstek (BD Imkers), Delphine Panziera, Helen Goossen, Carolien Zijlstra (Bijen@wur)
Meer nieuws...
- Interview over Aziatische hoornaar in Reformatorisch Dagblad
- Wintersterfte onder bijenvolken op zijn hoogst sinds 2010
- Frauduleuze honing
- Herziening van de handelsnormen honing
- Persbericht Copa en Cogeca over honingfraude
- ImkersOverleg start Taskforce Aziatische Hoornaar
- Gebrek aan biodiversiteit leidt tot voedselconcurrentie tussen vliegende bestuivers
- Onderzoek naar de kwaliteit van honing door NCvB
- Overleg LNV-IO over kastregistratie
- Imitatie honing op Europese markt