Oeps. Helaas is de normale website tijdelijk niet bereikbaar.

Via deze tijdelijke Webpagina worden de belangrijkste gegevens getoond.

AllUnited probeert het probleem z.s.m. op te lossen!

Inloggen

Wedstrijdschema

Er zijn geen wedstrijden

Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar zal komend seizoen weer op meer plaatsen voorkomen dan vorig jaar. Info over Flyers Aziatische hoornaar en aanmelden als contactpersooon Aziatische hoornaar: KLIK HIER.

 


Inloggen op Ledenmodule afdeling

De secretaris van een afdeling en andere bestuursleden met de functie "beheer ledenadministratie" hebben toegang tot de ledenmodule van de afdeling.

Inloggen op de Ledenmodule: Manier 1: Ga naar www.imkersnederland.nl (heb je natuurlijk al gedaan als je dit leest) Kies "inloggen" (rechtsboven) Vul je inloggegevens in in de balk die bovenaan verschijnt en kies inloggen de balk verdwijnt weer; klik op account (de balk verschijnt weer) klik op "Ga naar de Ledenmodule" en je bent erin. Manier 2 (de eenvoudigste manier):Ga naar de voettekst van een websitepagina en kies voor “Inloggen voor afdelingen”


Nieuwe Website

Vanaf 14 maart 2024 ziet de website er anders uit. 

Met veel plezier hebben we op prettige wijze samengewerkt met bsid.  Maar na veel veranderingen heeft het bestuur gekozen voor een website bij All United, waar ook de ledenadministratie is ondergebracht.  Als u heeft ingelogd  met uw emailadres en wachtwoord kunt u uw gegevens zien en eventueel aanpassen. We hopen dat de nieuwe look bevalt maar staan open voor uw opmerkingen. Klik hier voor contact. Veel leesplezier gewenst namens Mart Wismans, Ad van der Wiel en Arie Doornink  


Kennisteam Bijengezondheid

Het Kennisteam van het Netwerk Bijengezondheid Nederland heeft de eerste nieuwsbrief uitgebracht met de volgende artikelen:

 

Wie zitten er in het kennisteam? Welke conclusie trek je uit het vinden van een DNA/RNA sequentie bij bijenziekte?door Bert Hazelaar De relevantie van propolis voor bijengezondheiddoor Bram Cornelissen Wanneer zijn de volken broedvrij?door Chrys Charpentier Lees deze nieuwsbrief hier  


Nieuwe cursussen van de Pollenclub

De werkgroep pollenonderzoek organiseert weer verschillende cursussen. Zie flyer over de determinatiedagen (starten op 9 maart) en de flyer over de educatieve cursussen (microscopie en pollenonderzoek). Let op de eerste educatieve cursus start al op 24 februari.


Oproep deelname wintersterfte

Beste NBV, IN en Werkgroep BD imkers,

Gezien 25,6% wintersterfte in 2023 en wetende dat zeer veel Nederlandse bijenhouders op zoek zijn naar manieren om onze honingbijen veerkrachtiger te maken tegen plagen en pathogenen, nodigen we geïnteresseerde bijenhouders uit om deel te nemen aan het SIB “Darwin” project. Het project bouwt voort op 15 jaar ervaring bij Bijen@wur van Wageningen University & Research, waarbij natuurlijke selectie wordt begeleid van verschillende groepen honingbijenvolken om weerbaarheid van bijen te verbeteren. In het kort, vindt selectie plaats op basis van volk overleving in afwezigheid van behandeling tegen de varroamijt, waarbij natuurlijke selectie wordt gebruikt als een instrument om onze honingbijenpopulatie toleranter en/of resistenter te maken tegen de varroamijt. In dit project voor en met imkers, faciliteert bijen@wur de mogelijkheid om paringsplekken te kunnen benutten waar ze hun jonge koninginnen kunnen laten verparen met darren uit volken die al vele jaren onbehandeld zijn. Deze procedure beoogt de gunstige allelen in de populatie te verspreiden die coderen voor eigenschappen die overleving bij varroa-druk bevorderen. KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE Met vriendelijke groeten,Séverine Kotrschal namens team SIB Darwin, bijen@wur.nl Dr. Séverine Denise KotrschalHoney bee scientistBees@wur


Streven: in 2030 geen vervalste honing in EU

Bijna een op de twee honingsoorten die tegenwoordig in Europa worden ingevoerd, vertoont tekenen van namaak en de trend neemt toe. Als er niets wordt gedaan, schatten experts van copa en cogeca's Honey Working Group dat de EU tegen 2030 5 miljoen honingbijenkolonies kan verliezen. Deze situatie kan voorkomen worden, er zijn oplossingen, vooral als de Europese Commissie besluit concrete maatregelen te nemen.

Voor het artikel van Copa Cogena; Klik Hier 


IN en NBV ontwikkelen samen de opleiding leraar imkeren

Samen werken 

In oktober 2024 gaat een nieuwe opleiding Leraar Imkeren van start. Ditmaal georganiseerd door de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) i.s.m. Imkers Nederland (IN).Lees hier de stand van zaken met betrekking tot deze nieuwe opleiding leraar imkeren

Er is vooral in sommige delen van Nederland een tekort aan Leraren Imkeren. Een gezamenlijke opleiding tot Leraar Imkeren en uiteindelijk een gezamenlijke ‘imkeronderwijsboom’ zal een enorm positieve ontwikkeling zijn binnen de imkerij in Nederland. Die ontwikkeling begint bij het gezamenlijk organiseren van de opleiding tot Leraar Imkeren. De geslaagden van deze opleiding worden wederzijds erkend en zijn bevoegd en bekwaam om zowel de Basiscursus Imkeren als de cursus Voortgezet Imkeren te verzorgen. De twee verenigingen werken daarnaast aan het ontwikkelen van gezamenlijke curricula voor de diverse imkercursussen. In de toekomst hebben diploma’s dezelfde inhoud en waarde. Op dinsdag 2 april 2024 zal er via Zoom een informatieavond gehouden worden voor geïnteresseerden. U kunt zich hiervoor aanmelden via marga@bijenhouders.nl. Mocht u na deze Zoom-informatieavond nog steeds serieuze interesse hebben, dan zal er een intakegesprek plaatsvinden met de cursusorganisatie waarna er eventueel een definitieve aanmelding kan plaatsvinden. Voor de toekomst en kwaliteit van de imkerij in Nederland is het van belang dat er steeds aanwas is met nieuwe imkers. Voor het in stand houden van deze cursussen is een goed lerarenkorps nodig met leraren die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in de imkerij. Globale opzet van de opleidingDe opleiding Leraar Imkeren leidt op tot de bevoegdheid voor het geven van de Basiscursus Imkeren. Er is zowel aandacht voor de kwaliteiten die je nodig hebt als leraar, als voor de opzet, doelstelling en inhoud van de basiscursus. Met het diploma Leraar Imkeren op zak kun je bovendien na het succesvol afleggen van een specialistencursus ook lesgeven voor de bijbehorende modules. Voorbeeld: een Leraar Imkeren kan na het afleggen van de cursus Specialist Bijengezondheid de cursus Bijengezondheid geven. De cursus bestaat uit een aantal onderwerpen die door verschillende deskundige docenten worden gegeven. Naast de lessen en de daaruit voortkomende taken, krijgt men ook opdrachten tot zelfstudie. De vaardigheid van het lesgeven zelf zal een belangrijk onderdeel zijn van de opleiding. De cursus wordt met een examen afgesloten.


AllUnited