Bijenmarkt Uddel 2020

Zaterdag 11 juli

 

Jaarlijks wordt de Bijenmarkt in Uddel georganiseerd op de tweede zaterdag in juli, in 2020 voor de 38ste keer. Voor de Bijenmarkt worden marktkramen geplaatst op het evenemententerrein bij het dorpshuis Het Blanke Schot aan de Garderenseweg.

 

De bijenmarkt begint om 8:00 uur met de keuring van door imkers aangeleverde bijenvolken; het is ook mogelijk bijenvolken te kopen (aanleveren van de te keuren of te verkopen volken is mogelijk op vrijdagavond en op zaterdagochtend tussen 06:00 en 08:00 uur).

 

Op de bijenmarkt worden de bezoekers geïnformeerd over de leefwijze van een bijenvolk met behulp van demonstratiekasten en over het belang van bijen voor de natuurlijke omgeving, met name voor de noodzakelijke bestuiving van gewassen, waarmee ook een groot economisch belang gediend wordt. Deze voorlichting is van groot belang omdat de bijenstand onder druk staat door het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

 

Op de Bijenmarkt worden uiteraard ook bijenproducten (waaronder diverse soorten honing) aangeboden en er wordt informatie gegeven over cursussen bijenhouden, die jaarlijks door De Vierkant Korf georganiseerd worden.

 

De markt bestaat uit circa 65 marktkramen, die verhuurd worden aan regionale ondernemers, die hun waar op de Bijenmarkt aan de man brengen. De kraamhouders worden geselecteerd op natuurvriendelijke en duurzame producten. Een deel van de marktkramen wordt ter beschikking gesteld aan beoefenaars van "oude beroepen", hetgeen bijdraagt aan het levend houden van kennis van het traditionele handwerk.

 

Daarnaast wordt vooral voor de jeugdige bezoekers een aantal attracties op de markt geplaatst zoals een reuze sjoelbak, een stormbaan en een skelterbaan. Ook de inwendige mens komt aan zijn trekken bij de viskraam, de oliebollenkraam en natuurlijk in het dorpshuis naast het evenemententerrein, waar drank en versnaperingen te koop zijn.

 


Verder op de agenda...
Mei 2020
zaterdag 2 mei
September 2020
zaterdag 19 september
Oktober 2020
donderdag 15 oktober