Start Basiscursus bijenhouden Dinxperlo

Donderdag 1 maart

Algemene informatie Basiscursus Bijenteelt 2018

1 Maart 2018 van 19.30 uur tot 21.30 uur in het clubhuis van de Hengelsportvereniging de Voorn te Dinxperlo De Kolk 1 7091 JJ Dinxperlo 

Imkervereniging Dinxperlo – Gendringen organiseert een basiscursus bijenteelt

Algemeen

Het  doel van deze cursus is de deelnemers vertrouwd te maken met het leven van en het werken met de HONINGBIJ.

De cursus bestaat uit een theoriegedeelte (5 lessen) om inzicht te verwerven in het functioneren van een bijenvolk en een praktijk (10 lessen) gedeelte, dat bestaat uit het verrichten van doelgerichte handelingen in een bijenvolk.

In de cursus ligt het accent op het verkrijgen van:

- ervaring in het praktisch omgaan met bijen,

- verwerven van alle praktische kennis om op een eenvoudige wijze bijen te kunnen houden.

Tijdens de praktijklessen gaan de deelnemers onder deskundige begeleiding met en in de bijenvolken werken. Er bestaat de mogelijkheid de vragen die in de praktijk ontstaan te bespreken. Bovendien zullen aanwijzingen worden gegeven om zich via zelfstudie onderwerpen eigen te maken.

Er wordt een voorjaarsinspectie uitgevoerd, men leert de individuen te onderscheiden, zoals werkster, dar en koningin, men leert methoden om het afkomen van zwermen tegen te gaan, er wordt controle uitgevoerd op eventuele ziekten, er wordt honing afgenomen,( indien aanwezig), het winterklaar maken van de volken,  enz.

De cursus staat onder leiding van een door de Commissie van Onderwijs imkersbond ABTB en ANI erkende leraar. Hij wordt bijgestaan door één of meer ervaren imkers.

Cursisten ontvangen gedurende de cursus gratis het blad “Mijn Bijen”van de Imkers Nederland

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor toekomstige imkers (minimaal 16 jaar). Tijdens deze cursus leert u om te gaan met bijen, het verzorgen van bijen en het kijken naar bijen.

 

Op de laatste cursusdag wordt een examen afgenomen. 

Opgeven via deze link


Verder op de agenda...
Maart 2018
zaterdag 10 maart
April 2018